
SORULACAKSA, HEPSİNİ SORALIM
18 Mayıs 2012 Cuma
Geçen hafta 08 Mayıs tarihli yazımla, Hüsamettin Ataman’a biraz da alınıp kırılarak, yıkılan Ulucami ile ilgili bir şeyler yazmıştım. O günkü yazımla, doğruları teslim ede ede, daha çok eksiklikleri vurgulamaya çalışmıştım. Bir vesile ile bugün de ve ayni şekilde bu eksiklikleri genişleterek başka başka yıkımları sorgulamalıyız. Tabi bu işi, tarihe çok meraklı Sayın Ataman yapmalıdır.
Neden alındığımı belirtmem gerekirse, Sayın Ataman 01 Mayıs tarihli yazısı ile ima yollu da olsa, şahsımı ve bazı yöneticilerimizi suçlar gibi ifadeler kullanmış olmasıdır. Belki bu suçlamaları açıkça vurgulamış olsaydı, daha uygun olurdu diye düşünürüm.
Yıkılan eski Ulucami’nin, biraz söylentilere dayanan tarihî değerlerinden bahsederek, tarihin bizler tarafından yıkılıp yok edildiği, daha doğrusu katledildiği imasında bulunulması yanlıştır. Camiyi yıkanlarla, problemlere çare bulmaya çalışanları ayni kefede yargılamak, özellikle bir mimar arkadaşıma hiç yakışmamıştır. Hele yazısının sonuna, (Sonraki yıllarda, Ziya Tıkıroğlu, Denizli Sanat Vakfı Başkanlığı’na, Necati Bilican Emniyet Genel Müdürlüğü’ne, Ali Aygören, tarihi eserleri korumakla görevli Koruma Kurulu Başkanlığı’na, Yusuf Ziya Göksu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde (TOBB) Koordinatörlük görevine getirildiler…) şeklinde önü arkası açık bir cümle eklemesi, hiç etik olmamıştır.
İşte eski eser dediğimiz ahşap çatılı dört duvardan müteşekkil eski ve yıkılan Ulucami. Resimde görülen minaresinin de, 1950’li yıllarda toplama taş temeller üzerine, kiremit tuğla ile inşa edilişini ben bile bilirim. Peki yıkılıp yok edilen ve gerçekten değer ifade edilen eski eserlerimize ne demeli? Bunlardan eski Halkevi ve sonradan Belediye Binası olan yapıya ne demeli. Yine yıkıp yok edilen eski Devlet Hastanesi binasına ne demeli? Hele Hükümet Konağı ve benzerleri nasıl yıkılıp yok edilmiştir? Son dönemde Vali Vefki Ertür Kız Meslek Lisesi nasıl anlatılacak gelecek kuşaklara? Bu ve benzerleri hep tartışılabilir.
Dilerim Sayın Ataman, bu şahane eserlerin geçmişleri ile yıkıp yok edenleri de araştırır.