REKLAMI GEÇ

TREXIT*

28 Haziran 2016 Salı

Türkiye, Gümrük Birliği’ne girdiği zaman havai fişeklerle kutlamalar yapılmış ve Avrupa Birliği’ne dahil olunmuş gibi sevinç naraları atılmıştı. Gümrük Birliği’nin ülke çıkarlarına aykırı olduğunun anlaşılması için uzun yılların geçmesi gerekti.

Önceki ismi AET, yani Avrupa Ekonomik Topluluğu olan birliğin halk arasındaki kısa ismi ise “Ortak Pazar” olarak telaffuz edilirdi.

1980 ihtilalinin öncesi ve sonrasına rastlayan üniversite yıllarımda, Türkiye’nin Ortak Pazar’a girip girmemesi konusu gençliğin de en önemli tartışma konularındandı.

O tarihlerde gençler fikri münakaşa yerine taşlı- sopalı fiziki tartışmayı tercih ederlerdi. Böyle bir ortamda uluslararası ilişkiler hocamız Prof. Dr. Cem Alpar’a “Türkiye Ortak Pazar’a girmeli mi, girmemeli mi?” konulu bir münazara yapmamızı teklif ederek; konuyu yumruklarla değil, fikirleri çarpıştırarak tartışmayı teklif etmiştim.

Rahmetli hocamızın kabulü ve desteğiyle anfide yaptığımız münazarada “girmeyelim” tezini savunan tarafın sözcülüğünü yapmıştım. Neticede tezimizi daha iyi savunmuş olmalıyız ki, Ortak Pazar’a girmenin ülkemizin aleyhine olacağına ikna etmiştik arkadaşlarımızı.

Şimdi Türkiye’de bir referandum yapılarak halkımıza sorulsa, kıl payı ile de olsa AB’ye aday ülke konumundan çıkma taraftarlarının çoğunlukta olacağı kanaatindeyim.

Sadece Avrupa Birliği’ne aday ülke pozisyonundan değil, Gümrük Birliği’nden de çıkma sonucu verebilecek böyle bir referandum sonucunda Türkiye ne kazanır, ne kaybeder ayrı bir tartışma konusu.

AB’ye üye olacağız diye fasıl açılması için uğraşmaktan, müktesebatımızı AB müktesebatına uyduracağız diye ter dökmekten kurtulmuş olacağımız kesin.

Kesin olan bir başka şey de AB’nin artık çatırdamaya başladığıdır.

“3000 yılında ancak üye olursunuz” söylemiyle bizi küçük düşürmeye çalışan Cameron “Brexit” kararı üzerine abandone olmuş vaziyette.

Sırada Fransa, Hollanda ve İtalya’daki “aşırı sağ” olarak nitelendirilen grupların ülkelerinde oluşturacakları baskı var.

Domino etkisiyle AB’nin dağılma süreci başlamış mıdır?
Avrupa Birliği projesi; artık bitmiş bir proje midir?
Diğer aday ülkeler de adaylıklarını çekecek midir?
Bu soruların cevabını alabilmek için biraz zamana ihtiyaç var.
Hasılı dünyayı değiştirecek olayların eşiğindeyiz.

*TREXIT: TR-EXIT, Türkiye-Çıkış, Türkiye’nin AB’ne aday ülke konumundan çıkması. (Not: Bu terim tarafımdan türetilmiştir.)

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

lahtim   -  Bağlantı 29 Haziran 2016, 09:12

trexit yeni bir terim değildir. yeni bir icat hiç değildir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı