REKLAMI GEÇ

Şehit aileleri ve gazilere müjde

Şehit aileleri ve gazilere müjde

Ak Parti Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülerek kabul edilen, şehit yakınları ve gazilere tanınan haklarla ilgili gerekli yasal düzenlemeyi vatandaşlarla paylaştı.

/ DENİZLİHABER / 13 Temmuz 2012 Cuma, 13:09

Konuyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yapan Ak Parti Denizli Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Mehmet Yüksel, şehit yakınları ve gazilere tanınan haklar ile ilgili gerekli yasal düzenlemelerin geçtiğimiz günlerde TBMM Genel Kurulunda görüşülerek kabul edildiğini aktardı.

Şehit yakınları ile gazilerin her zaman yanlarında olmayı kendilerine görev kabul ettiklerini vurgulayan Yüksel, “Bundan sonra da bu manada önemli adımları atmaya var gücümüzle devam edeceğiz. Dileğim odur ki, ülkemizde acılar yaşanmasın, insanlar üzülmesin, mutluluk ve güzellikler milletimizin üzerinden eksik olmasın” dedi.

Bu yasal düzenlemeye göre yapılan değişiklikleri Yüksel şöyle sıraladı:
Şehit yakınlarına tanınan istihdam hakkı birden ikiye çıkartılmış ve bu istihdam hakkını kullanabilecekler içerisine şehit evli ise eşi ve çocuğu, bekar ise kardeşi, anne ve babası da eklenmiştir. Böylece her iki şekilde de, bu iki iş imkânı hem eş ve çocukları, hem de kardeş, anne ve baba tarafından kullanabilmesi sağlanmıştır.

Şehit olan erbaş ve erlerin anne ve babalarında aranan malullük ve muhtaçlık şartı kaldırılmıştır. Ayrıca anne babaya ödenen bu maaşa bir alt taban (asgari ücretin net tutarı kadar) getirilmiştir.

Terör olayları sebebi ve etkisiyle veya terör olaylarını önlemek amacıyla oluşan her türlü olaylar ile her ne şekilde olursa olsun terör olaylarını takip ve etkisiz hale getirilmesinde meydana gelen olaylarda sakatlanan ve hayatını kaybeden kamu görevlileri Terörle Mücadele Kanunu kapsamına alınarak mağduriyetleri giderilmiştir.

Terör nedeni ile şehit veya gazi olmuş erbaş ve erlerin kendilerine veya yakınlarına aylık bağlanırken eğitim durumuna bakılmaksızın maaşlarında iyileştirme yapılmıştır. Böylelikle terör nedeni ile şehit veya gazi olan erbaş ve erlerin aylık hesaplanmasında pozitif ayrımcılık ilkesi gözetilmiştir.

Eğitime yüzde yüz destek kampanyasında olduğu gibi terör şehit yakınları ve gazilerine yapılacak gayrimenkul hibelerine muafiyetler getirilmiştir.

Şehit yakınları ve gazilerin toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanmaları ile ilgili aksaklıkları giderilerek, gerekli düzenlemeler yapılmıştır.

Terör eylemlerinin ortaya çıkarılması, etkilerinin azaltılması veya bertaraf edilmesinin sağlanmasındaki etkin rolünden ötürü hayatını kaybettiği veya sakat kaldığı belirlenen sivil vatandaşlarımızın Devletin koruyucu, kapsayıcı çatısı altında yer aldığının gösterilmesi adına bu kanun kapsamında gerekli düzenlemeler yapılmıştır.

2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanunun amaç kısmına “Trafik ve yol güvenliği ile tutuklu ve hükümlülerin sevk ve nakillerinde görevli iken meydana gelen olaylar” da eklenmiştir. Ayrıca Mülki İdare Amirleri ile ilgili dar kapsam da genişletilmiştir.

Polis okulları ve askeri okullarda okumaya hak kazanıp geçici kaydı yapılan veya yaşları on sekizin altındaki öğrencilerin teröre hedef olması sebebiyle yaşamını yitirmesi veya malul olmaları durumunda aylığa hak kazanabilmeleri ve diğer haklardan iştirakçiler gibi yararlanabilmeleri sağlanmıştır.

Başkasının yardım ve desteği olmadan yaşayamayacak derecede ağır malul olan gazilerimize sağlanan bakım desteğinin köy korucuları ile sivil vatandaşlara da verilmesi hedeflenerek, bu destek asgari ücretin net tutarından iki katına çıkarılmıştır.

Şehit yakınları ile gazilere ödenen maaşlarda emsal maaş uygulaması (sanal intibak uygulaması) ile ilgili eksiklik, eşitsizlik ve aksaklıklar giderilmiştir.

Yeni hükmedilen hak ve muafiyetler sebebiyle geçmişte bu kişilere çıkarılmış borçlar konusunda yapılandırma ve faiz terkini ile ilgili madde düzenlenmiştir.

Terör eylemleri sebebiyle veya terörle mücadele esnasında malul olan sivillerin kendilerine, hayatını kaybeden sivillerin yakınlarına aylık bağlanmak suretiyle terör mağdurlarının mağduriyetlerinin giderilmesi hedeflenmiştir. Hali hazırda mevcut düzenleme ile ölüm tazminatı ödenen kişi sayısı 4.332, sakatlanma ve yaralanma tazminatı ödenen kişi sayısı 1.791 olarak tespit edilmiştir.

Harp malullüğünün kapsamı genişletilerek iç güvenlik veya istihbarat hizmetlerinde görevlendirilen kamu çalışanları da bu kapsama alınmıştır.

Terörle mücadele görevlerini ifa ederken yaralanan kamu çalışanı ve sivillerin malullükleri kesinleşinceye kadar her türlü sağlık ve tedavi hizmetinden herhangi bir katılım payı alınmaksızın yararlandırılmaları sağlanmıştır.

Gazilerimizin tedavileri sürecinde ihtiyaç duyduğu her türlü ortez/protez ve diğer iyileştirici ve rehabilite edici araç gereçlerin (özellikle protez vb.) bedellerinin hiçbir katılım ücreti veya fark alınmadan Sosyal Güvenlik Kurumunca karşılanması düzenlenmiştir.

Gazilerimize, sağlık durumlarında meydana gelmesi muhtemel değişiklikler nedeniyle maluliyet derecelerinin yeniden tetkik edilmesini talep etme hakkı verilmiştir.

Kamu işyerlerinde eski hükümlü işçi çalıştırma yükümlülüğüne Terörle Mücadele Kanunu kapsamında yaralanmış fakat maaşa hak kazanamayacak derecede malul olan erbaş/erlerin de alternatifli olarak alınması düzenlenmiştir.

Toplu konut kanununun kapsamına harp malullerinin tamamı dahil edilmiştir.

Özel harekât ve operasyon tazminatının tedavi döneminde ödenme süresi 12 aydan 24 aya çıkarılmıştır.

Sosyal yardımların kapsamı genişletilmiştir. Bu çerçevede; Sosyal güvencesi olup olmadığına bakılmaksızın kişi başına geliri asgari ücretin net tutarının 1/3’ünden daha az olan ailelere, afetzedelere, şehit yakınları ve gazilere sosyal yardım yapabilme imkânı getirilmiştir.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı