REKLAMI GEÇ

Sahte altın uyarısı

Sahte altın uyarısı

Denizli Sarraflar ve Kuyumcular Odası, Denizli Ticaret Odası ve İl Emniyet Müdürlüğü, düzenledikleri ortak toplantıyla vatandaşları altın ve değerli taş dolandırıcılıklarına karşı uyardı.

/ DENİZLİHABER / 4 Haziran 2009 Perşembe, 16:46

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte artan düğünler, altına olan ilgiyi artırdı. Hal böyle olunca da altın dolandırıcılarına gün yüzü doğdu. Denizli’de yaşayan vatandaşları bu tür sahtecilik olaylarına karşı uyarmak için ortaklaşa bir basın toplantısı düzenleyen Denizli Sarraflar ve Kuyumcular Odası, Denizli Ticaret Odası ve İl Emniyet Müdürlüğü, altın konusunda yapılan dolandırıcılık çeşitleri ve bunla mücadele etme yöntemlerini anlattı.

 < ?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Özer, vatandaşları uyardı

Düğün sezonunun henüz başındayken böyle bir toplantı yapmayı uygun gördüklerini söyleyen Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer, altın konusunda mağduriyet yaşayan vatandaşların tekrar mağdur olmaması için düzenlenen toplantının taşıdığı öneme vurgu yaptı. Özellikle de yaşanan ekonomik kriz ortamında elindeki son üç beş kuruşunu dolandırıcılara kaptırmak istemeyen vatandaşların, İl Emniyet Müdürlüğü ve Sarraflar ve Kuyumcular Odası’nın önerilerine kulak vermesi gerektiğini dile getiren Özer, “Ekonomik krizin herkesi kasıp kavurduğu böyle bir ortamda hem tüketicilerin hem de esnafın sıkıntı yaşamaması için herkes birlikte hareket etmeli” dedi.

 

‘Ucuz altın diye bir şey yok!’

Özer’in ardından söz alan Denizli Sarraflar ve Kuyumcular Odası Tahir Mutçalı ise altın dolandırıcılığı çeşitleri hakkında bilgi verdi. Dolandırıcılıkların, sahte altın saat, sahte bilezik, gömü altını, kampanya adı altında yapılan satışlar ve evlerde yapılan altın ve pırlanta satışları şeklinde gerçekleştiğini söyleyen Mutçalı, “Son yıllarda birçok vatandaş, sahte altın ve pırlanta konusunda dolandırıcılığa uğradı. Bunların büyük bir bölümü de işportada sahte altın saat ve bilezik satan şahıslar nedeniyle gerçekleşti. Bir diğer önemli konu da, son yıllarda duymaya alıştığımız ‘kampanyalı altın satışı’ konusu. Ucuz altın diye bir şey yoktur. Vatandaşların, halkı kandırmaya çalışanlara karşı daha dikkatli olması gerekiyor. Bu gibi sıkıntıları engellemenin tek yolu ise odamız üyesi sarraf ve kuyumculardan alışveriş yapılmasıdır. Çünkü esnafımıza gelen tüm mallar, odamız tarafından bir denetimden geçiriliyor. Sıradan bir kimsenin, sahte altın veya pırlantayı, gerçeğinden ayırt etmesi oldukça zor bir durum” diye konuştu.

 

500 bin TL’lik vurgun

Son anda engellendi

Türkiye’de belki de ilk kez böyle bir toplantının düzenlendiğini söyleyen Denizli İl Emniyet Müdürü Muzaffer Erkan ise toplantının, kamunun menfaati açısından büyük önem taşıdığını dile getirdi. Kendilerinin her fırsatta, “altın kuyumcudan alınır” dediklerini ifade eden Erkan, “Vatandaşlar ucuz altın alma hevesiyle riske girememeli” dedi. Dolandırılanların ne Denizli Sarraflar ve Kuyumcular Odası’na, ne de Emniyet’e başvurduklarını söyleyen Muzaffer Erkan, bu durumun kendileri için en büyük dezavantaj olduğunu belirtti. Haftada en az bir ya da iki kere sahte altın saat alma olayıyla karşı karşıya kaldıklarını kaydeden Erkan, “Denizlili sarraf ve kuyumcu esnafı dürüsttür. Bu gibi konularda sıkıntı yaşanmaması vatandaşların, sarraf ve kuyumculardan alışveriş yapması gerekiyor. Altın sahteciliği, özellikle de gömü altını sahteciliği konusu, tarihi bir dokuya sahip olan Denizli’de sıkça yaşanan bir durum. Geçtiğimiz günlerde bir kerede 500 bin TL’lik bir dolandırıcılık yapmak isteyen sahtecileri kıskıvrak yakalamayı başardık” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı