Güvenlik seyrediyor hırsızlar talan ediyor

Kocabaş’taki güvenlik zaafiyeti güneş santrallerini vurdu. Hırsızlar ve şirketlerin güvenlik görevlileri köşe kapmaca oynuyor. Bölgedeki 30 santral risk altında. Şimdiden 6 soygun yapıldı.
Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 6 Ocak 2018 Cumartesi, 16:48
Kocabaş’taki Çakmak Alanı’nda bulunan güneş enerjisi santrallerinin başı hırsızlarla dertte. Son dönemde artan kablo hırsızlığı bazı tesisleri geçici olarak devre dışı bıraktı. Şirketlerin aldığı güvenlik önlemlerine karşın organize şekilde hareket eden hırsızlar işletme sahiplerini canından bezdirdi.
Kocadere ile maden ocaklarının bulunduğu bölgede faal durumdaki yaklaşık 30 güneş enerjisi santrali bu diken üstünde. Bölgede şimdilik altı santral soyguncuların kurbanı oldu.
ÖNCE DEMİRLERİ ÇALDILAR
Uzun zamandır sistemli olarak devam eden hırsızlıkların önüne geçilemedi. Soyguncular yaklaşık üç ay önce FİBA Holding’e ait santrale girdi. Birer megawat kapasitesinde üretim yapan 10 ayrı santrala sahip firmanın, solar panelleri taşıyan çelik konstrüksiyonları çalındı. Hırsızlar aynı olayda içindeki bakırları hurdaya satmak üzere DC kabloları çaldı. Bu olayda ekipmanların demonte durumda oldukları, alanda durdukları kaydedildi.
KURULU EKİPMANI DA SÖKTÜLER
Üç hafta önce ise Mercan Kimya’nın inşaa edilen elektrik santraline hırsızlar girdi. Olay ise şöyle gelişti: Henüz yapım aşamasında olan santralde bulunan güvenlik personeli komşu bir santrale hırsızların girdiğini görünce o olaya müdahale etmek istedi. Fakat geri döndüklerinde kendi santrallerinin soyulduğunu fark etti. İki ayrı ekip halinde çalışan hırsızlar ilk santralde alarmın çalmasından sonra bir şey çalamadı. Fakat diğer santralde metrelerce kablo bağlı oldukları panellerden kesilerek çalındı. İddialara göre hırsızlığı gerçekleştiren şebekenin bazı üyeleri malzemeleri hurdaya satmak isterken gözaltına alıdıysa da daha sonra serbest bırakıldı.
GÜVENLİKÇİLER HIRSIZ PEŞİNDE
Bölgede hırsızlıklar bu olaylarla da sınırlı kalmadı. Santrallerdeki güvenlik görevlilerin sık sık hırsızları santrallere girmek isterken tespit ettiklerini ve ellerinden kaçırdıklarını kaydediyor. Firma yetkilileri de Honaz İlçe Jandarma Komutanlığı’na hırsızlık vakalarına ilişkin şikayette bulundu. Buna karşın bölgede tedbir alınmadığı gözlendi.
SANTRALLER DEVRE DIŞI KALIYOR
Bölgedeki faal durumda olmayan santraller geçici kabul bekliyor. Bu arada yaşanan hırsızlıklar santralleri devre dışı bırakıyor. Hem kabul işlemlerini zorlaştırıp ötelerken hem de işletmelerde zaman ve para kaybına neden oluyor. Bölgede santral inşa eden EKZ Proje Danışmanlık Mühendislik şirketinin sahibi Serdar Ekiz yaşanan hırsızlık olaylarının tüm santrallere ciddi zararlar verdiğini kaydetti. Ekiz bir santralin maliyetinin 1 milyon dolar olduğunu, çalınan kabloların oluşturduğu zararın yüzde 4’lük bir maliyet oluşturduğunu söyledi. Ekiz; “Bu tür kablo hırsızlığı olaylarında santraller yaklaşık 10 gün faaliyet dışı kalıyor. Üretim kaybı, malzeme kaybı ve yeni iş gücü düşünülürse her hırsızlıkta işletmeler 150 bin liraya yakın zarar eriyor. Güneş enerijisi santrallerini gelecek nesiller için milletin hizmetine sunuyoruz. Hırsızlar kendileri için değerli gördükleri gerçekte ciddi bir ekonomik değeri olmayan yüzeydeki kabloları çalmak suretiyle büyük zararlar veriyorlar. Santral faaliyetlerini de durduruyorlar. Güneş Enerji Santralleri Türkiye’nin stratejik tesislerinden biridir” dedi.
“BU BİR TERÖRİZE EYLEMDİR”
Santrallere yönelik hırsızlıkları PKK’nin kamu yatırımlarına yönelik saldırılarına benzeten EKZ proje Danişmanlık Mühendislik firmasının sahibi Ekiz, “Bu bir terörize eylemdir. Basit bir hırsızlık olayı değildir. Kablo hırsızlığı değil, santrallere yönelik terörize harekettir. Nasıl PKK güneydoğu’da inşaat aşamasındaki yollara, barajlara saldırıyorsa bu teröristler de memleketin faydasına olan yenilenebilir enerji kaynakları santraline saldırı içindedir. Bu konu basit bir hırsızlık olayı olarak geçiştirilemez. Ülkenin arz güvenliğini etkileyecek boyutlarda organize bir terör hareketidir. Hırsızlık olayı olarak kesinlikle kabul etmiyorum” dedi.
BÖLGE REHABİLİTE EDİLMELİ
Ekiz sözlerini şöyle sürdürdü: “Hırsızlık olayının yakalanan failleri bize gösteriyor ki; bu bölgenin insanları. Yörede özellikle bir bölgede yürütülen uyuşturucu ile mücadele çalışmaları, bu insanları başka kaynaklara yöneltti. Onlar da en kısa yol olarak hırsızlığı seçiyor. Devletin bu konuyu adli boyuttan ziyade bir toplumsal sorun olarak ele alması gerekiyor. Bu kişilerle olan mücadeleyi bir adli vaka olarak görmeyi bırakıp toplumsal bir sorun olduğunu kabul etmeli. Ona göre de gerekli kurumların bu bölgede bir rehabilitasyon çalışması acilen başlatması gerekmektedir. Bütün santraller, bütün işletmeler tehdit altındadır” diye konuştu.
GÜVENLİK GÜÇLERİ YETERSİZ KALIYOR
Bölgedeki güvenlik tedbirlerini son derece yetersiz olduğunu kaydeden işletme sahipleri, güvenlik güçlerinin önleyici çalışmalar yapmakta yetersiz kalmasından şikayet etti. Gece yarıları santrallere yönelik saldırıların ülkenin enerji geleceğini tehlikeye attığını söyleyen işletme sahipleri Denizli’deki kamu görevlilerini göreve çağırdı.