Eski rektör Bağ döneminde PAÜ’deki usulsüzlükler Sayıştay raporunda

Eşi için özel kadro açıp, adrese teslim sınav yaparak görevden alınan Pamukkale Üniversitesi Rektörü Hüseyin Bağ döneminin usulsüzlükleri bir bir Sayıştay raporuna yansıdı. Raporu göre TÜBİTAK’tan gelen 247 bin liranın nereye harcandığı belli değil. Kamu İhale Kanunu’nun etrafından dolaşılarak tek parça bir iş 12’ye bölünerek aynı firmaya ayrı ayrı fatura kestirilmiş. Bu yolla iki firmaya 3,7 milyon lira ödenmiş.
Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 8 Ekim 2020 Perşembe, 12:09
Pamukkale Üniversitesi’nde kişiye özel kadroya sadece eşinin başvurmasının ardından açılan soruşturma sonunda görevden alınan rektör Prof. Dr. Hüseyin Bağ döneminde üniversitede yapılan yolsuzluk ve usulsüzlükler, Sayıştay raporuna yansıdı.
Cumhuriyet’ten Muhammed Özmen’in Sayıştay Raporu’na dayandırdığı haberinde PAÜ’deki ihale, TÜBİTAK ve TEKNOKENT usulsüzlükleri ortaya çıktı. Haberde şu ifadeler yer aldı:
TÜBİTAK’TAN GELEN 247 BİN LİRA KAYIP
Üniversitenin 2019 yılına ait muhasebe kayıtları incelendiğinde TÜBİTAK tarafından Ar-Ge faaliyetlerinde kullanılmak üzere üniversiteye aktarılan fonlardan bir bölümüne ulaşılamadı. Üniversiteye aktarılan 247 bin TL’nin kaydının yapılmadığı, fonun tam olarak hangi harcamalar için kullanıldığının bilinmediği tespit edildi. Bağ’ın, üniversitenin yüzde 73’lük hisse bedeli ödeyip ortak olduğu şirkete kendisini genel müdür olarak atayarak 11 bin TL maaş, üniversiteden bir öğretim görevlisinin genel müdür yardımcısı olarak 9 bin TL maaş aldığı Sayıştay raporuna yansıdı. Raporda, bunun kanuna aykırı olduğu ifade edildi.
‘İHALE’ YERİNE, ‘DOĞRUDAN TEMİN’LE TEK FİRMAYA 2.5 MİLYON ÖDEME
Sayıştay’ın incelemesinde, bakım onarım çalışmalarında ve satın almalarda usulsüz ihale yapıldığı tespit edildi. İhale kapsamında olması gereken mal ve hizmet alımlarının kısımlara bölünerek ve Kamu İhale Kurumu’nun “uygun” görüşü alınmadan 8.9 milyon TL tutarında 100’den fazla doğrudan temin yapıldığı saptandı. Birlikte ihale edilebilecek tadilat işlerinin parçalara bölünerek aynı firmaya yaptırıldığı, tek bir firmaya yıl içinde parasal limitin çok az altında kalınarak toplamda yüksek tutarlarda benzer işler verildiği rapora yansıdı. Bir firmaya toplam 2.5 milyon TL’lik 26 adet, başka bir firmaya toplam 1.2 milyon TL’lik 12 adet bakım onarım işi verildiği belirlendi.
HUZUR HAKKI ÖDEMİŞLER
Sayıştay, akademik teşvik ödeneğinin de usullere aykırı olarak kullanıldığını tespit etti. Yönetmelikte yer alan şartlara uymadığı halde bazı projelere ve patentlere teşvik ödemesi yapıldığı saptandı. Raporda, üniversite senatosu tarafından kanuna aykırı olarak karar alınarak üniversitenin sosyal tesis işletmesinden bazı öğretim üyelerine yasal dayanağı olmadan huzur hakkı ödendiği kaydedildi.
Yorumlar
Allah belasını versin bunların. Kim haksız yere bu paralardan aldı ise haram zıkkım olsun inşeallah .ilk önce ülkemizde adalet olmalı yargı diye birşey yok ki. bu şerefsizi çınarda asacaksın ibreti alem için bak bakalım başka yapan oluyormu .
Hesap sorulacaksa 1992 yılından itibaren kurulan tüm üniversiteler mercek altına alınsın.
HİÇ BU İŞLERLE İLGİLİ HESAP SORULACAĞINI ZANDETMİYORUM GENE YAPANIN YANINA KAR KALACAK SAYIŞTAY O KADAR USULSÜZLÜK TESBİT EDİLİYOR AMA HİÇ DAVA EDİLEN VEYA CEZA ALAN YADA HESAP SORULAN GÖRDÜNÜZ VEYA DUYDUNUZ MU ??? YE KÜRKÜM YEEEE
Eğitim ve başarıları ile gündemde olması gereken bu kurumun rezilliklerle, yolsuzlukla, sözde prof. hocaların kendi ceplerini düşünmesi ile anılmasından bir an önce kurtulmasını ümit ediyorum. PAÜ bunu hak etmiyor.
Ne olacak şimdi? Bu haber ve sayıştay raporları ihbar kabul edilip savcılar soruşturma açar mı? İnşallah devletimizin milletimizi hakkı olan bu paraların hesabı sorulur..