REKLAMI GEÇ

DOÇEV, sokak hayvanlarının “uyutulma” girişimine tepki gösterdi, çözüm önerilerini sundu

DOÇEV, sokak hayvanlarının “uyutulma” girişimine tepki gösterdi, çözüm önerilerini sundu

DOÇEV Dünya Çevre gününde sokak hayvanlarına dikkat çekti. DOÇEV yönetimi, sokak hayvanlarının açıkça “öldürülmesini” öngören yasa teklifini değerlendirdi, “Düşünce doğru değildir, ahlaki değildir, vicdani hiç değildir” açıklaması yaptı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 4 Haziran 2024 Salı, 12:21

Doğa ve Çevre Vakfı (DOÇEV) 5 Haziran Dünya Çevre Günü açıklamasını, gündemdeki konu sokak hayvanlarına ayırdı. DOÇEV yönetim kurulu, Türkiye Büyük Millet Meclisi ve kamuoyuna seslendiği açıklamasında “insani çözüm” önerisi yaptı. Yazılı açıklamada TBMM’ye sunulan kanunu teklifinin vicdani olmadığına dikkat çekildi.

DOÇEV yönetimi, yasa teklifini hatırlatarak, “Belediyelerin barınaklarındaki köpeklerin fotoğrafları çekilerek, internet sitelerinde sahiplendirme ilanı yayınlanacak, 30 günde sahiplenilmeyen köpekler uyutulacak. Uyutulan köpeklerden boşalan barınaklara sokaklardan toplanacak yeni hayvanlar yerleştirilecek ve aynı süreçler işletilecek. “Öldürmek” sözcüğü rahatsız edici olduğu için çözüm de bulunmuş: “uyutmak.”

SORUMLULAR HAYVANLAR DEĞİL!
Bugün gelinen durumun hayvanların sorumluluğunda olmadığını belirten DOÇEV yönetiminin açıklaması şöyle:
“Elbette ki çoğalmalarında hiçbir günahı ve sorumluluğu olmayan hayvanlar değil!
Sorun; yıllardır hayvanları kısırlaştırmayarak, onları sokaklara, şehir dışına, ormanlara bırakarak çoğalmalarının engellenmemesidir.
Sorun; kontrolsüz üretimdir, kataloglardan, internetten kayıtsız satışlardır, heveslerini alıp bıktıktan sonra hayvanları sokağa terk etmektir ve bunlara karşı gerekli idari ve hukuki tedbirlerin alınmamasıdır.
Sorun; sorunun çözümü için kamu kurumları arasında koordinasyon ve işbirliğinin sağlanamamasıdır.

YOK ETME DÜŞÜNCESİ DOĞRU DEĞİL!
Çözüm olarak hayvanları yok etmeyi hedefleyen düşünce doğru değildir, ahlaki değildir, vicdani hiç değildir.
Çözüm; kısırlaştırarak hayvanların üreme potansiyelini düşürmek, yeterli ve uygun barınaklar yaparak kontrol altına yaşatmaktır.
Çözüm; satış amaçlı izinsiz ve kontrolsüz hayvan üretim ve satışını yasalarla sınırlamak, kontrol altına almak ve geçici hevesle hayvan sahiplenilmesini, sonrasında sokağa bırakılmasını önlemektir.
Kısacası; İlgili kurum ve kuruluşların üzerlerine düşen görev ve sorumluluklar çerçevesinde ekolojik bir yaşam için gerekli tedbirleri yerine getirmeleri en doğru yol ve yöntem olacaktır.”

Yorumlar

kabuzer   -  Bağlantı 5 Haziran 2024, 08:30

Öneriniz,4 milyondan fazla sahipsiz sokak köpeklerini kısırlaştırmak, yeni gelenleri takip etmek, küpelemek, aşılamak kulağa hoş gelse de bu ancak sonraki aşama olabilir. Yakın gelecekte kuduz vakalarında dünya birincisi olabiliriz.

idris sever   -  Bağlantı 4 Haziran 2024, 17:37

Köpeklerin insanlara saldırması iyi, sokakların yürünemez hale gelmesi çok iyi, sokakta dolaşan köpeker hiç öyle sahiplenilmiş bırakılmış cins köpek değil, bildiğimiz köpek, bunları görmemek için ileri derecede görme problemi olması gerek.

nevzat ipek   -  Bağlantı 4 Haziran 2024, 17:25

Kanun daha çıkmadı ama hepsi uyutulacak diye ben bişey duymadım. Saldırgan ve sahiplenilmeyenler diye söyleniyor. Ey medeni avrupa sen ne yaptın bu konuda bana söyle… Dışarıda saldırıya uğrayan insan veya diğer canlıları yok mu sayalım…

DOÇEV-DOĞA VE ÇEVRE VAKFI   -  Bağlantı 4 Haziran 2024, 14:16

Teşekkürler….

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı