Denizlili sivil toplum örgütleri, kent müzesi için değerlendirme raporu hazırladı

Uzun yıllar endüstri meslek lisesinin atölyeleri olarak kullanılan, müze yapılması için özellikle kentli sivil toplum örgütlerinin baskısının bulunduğu taş binaların kent müzesine dönüştürülmesi kentte olumlu karşılandı.
Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 4 Mart 2021 Perşembe, 17:00
Binaların koruma altına alınması ve kent belleğine kazandırılması için mücadele eden sivil toplum örgütleri, Denizli Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında protokol imzalanmasını değerlendirdi.
Mimarlar Odası’nın öncülüğünde bir araya gelen 28 sivil toplum örgütü temsilcisi ‘ortak değerlendirme raporunda’ “Taş Atölyelerin korunarak Kent Müzesi olması, Denizli kenti için büyük bir kazanımdır” değerlendirmesi yaparken, önerilerde de bulundu.
Raporda müzenin, zaten gözde bir bölgeyi daha da hareketli hale getireceği belirtilirken, müzenin ‘buluşma mekanı’ olması için de çalışılması istendi. Koleksiyonlar ve envanterin halkın da desteğiyle oluşturulması gerektiğinin belirtildiği raporda şu görüşler yer aldı:
• Kent müzeleri bulundukları kentin geçmiş hafızasını toplayan, kent kimliğini ve kentlilik bilincini geliştiren, koruyan, ortak yaşam kültürünü güçlendiren, bu kültürü kentliler ve dışarıdan gelenlerle paylaşan ve kentin bir bütün olarak tanıtımına yardımcı olan, kent kimliği ve bilinci yerleştirmeye çalışan birer bellek mekânlarıdır. Taş Atölyelerin korunarak Kent Müzesi olması, Denizli kenti için büyük bir kazanımdır. Bu süreçte bizlere destek olan tüm kurumlara ve Denizli halkına teşekkür ederiz.
• Günümüzde çağdaş müzeler, tek bir çatı altında sergiler, programlar, eğitim atölyeleri, kafe, satış yerleri ve farklı etkinlikler sunan “karma kullanım mekânları” içermektedir. Mekân olarak müze alanı, halkın bir araya geldiği buluşma mekânları haline gelmelidir. Hazırlanan Kent Müzesi projesi bu kapsamda yeniden değerlendirilmelidir.
• Kent müzelerinin görevleri; kentin geçmiş ve bugününe ait orijinal materyallerin toplanması, korunarak geleceğe taşınması, halka sunma ve kent kimliğini güçlendirecek, kentin gelişimine katkı sunacak çalışmalara destek olmaktır. Denizli Kent Müzesi’nde sergilenecek kentimize özgü koleksiyonlar, doğa tarihi koleksiyonları ve envanter konusunda tüm kurumların ve halkın destekleri alınarak müzenin koleksiyon zenginliği sağlanmalıdır.
• Arkeoloji müzelerinin ören yerleri veya yakınlarında olması doğru bir yaklaşım olacaktır. Bu nedenle Denizli Kent Müzesi’nin yer aldığı parsel içerisinde yapılması planlanan arkeoloji müzesinin yeri yeniden değerlendirilmedir. Arkeolojik kalıntılar açısından zengin bir kent olan Denizli’nin birden fazla arkeoloji müzesine ihtiyacı olduğu düşünülmelidir. Arkeoloji müzelerinin Laodikya ve Hierapolis antik kentlerinin yakınında yer alması; planlama, erişilebilirlik ve trafik yoğunluğu açısından yerinde bir karar olacaktır.
• Denizli Kent Müzesi yakınındaki alanlarda, küçük sanat atölyeleri, kafeler ve dönüşen kentsel alanlara hizmet edecek gastronomi mekânları planlanmalıdır.
• Denizli geleneksel ticari hayatının en canlı bölgesinin bir kent bütünlüğü ölçeğinde ele alınması, Denizli Kent Müzesi ihalesi kapsamında tüm alanın; peyzaj düzenlemesi, otopark, yürüyüş yolları ve çevre fonksiyonlarının tasarlanması, müze projesi yapımından sonraki etaplarda bu alanlarda gerekli revizyonların yapılması gereklidir.
• Denizli Kent Müzesi’nin bir senaryosu olmalı ve bu müzede hangi eserlerle ne anlatılmak istendiği mutlaka belirlenmelidir.
• Müze mekânını oluştururken müzenin kurumsal ve güvenilir bir yapıda olması insanlara güven verecektir. Bu güvenli yapı, koleksiyon oluşmasında ve envanter toplanmasında çok önemli bir unsur olacaktır. Müzelerde eserlere bağlı olarak çalışıldığı için sergilenecek eser zenginliği müze düzenlemesinde başarıyı getirecektir.
• Müzelerde ekonomik boyutun çok önemli olması nedeniyle müze için kesin bir bütçe planlaması yapılmalıdır.
• Müzelerde eser toplamak, sosyolojik ve aynı zamanda ekonomik bir iştir. Bu kapsamda eserlerin tarihçesini, kültürünü bilecek ve materyali tanıyacak kişiler tarafından bunların toplanması ve envanterleme çalışmasının yapılması gereklidir.