Denizli Barosu’ndan 23 Nisan’da çağrı

Denizli Barosu Çocuk Hakları Komisyonu, 23 Nisan’da çocuk hakları için alarm zili çaldı. Dünyada ve Türkiye’de çocuklar savaş, istismar ve ihmalle yüz yüze. Gazze’deki soykırımdan, Türkiye’deki cinayetlere kadar uzanan karanlık tablo, acil önlem ve sıfır tolerans çağrısıyla duyuruldu.
Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 22 Nisan 2025 Salı, 14:40
Denizli Barosu Çocuk Hakları Komisyonu, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla açıklama yaptı. Dünyada çocukların işiddete maruz kaldığı belirtilen açıklamaya göre, Gazze, Sudan, Ukrayna ve Doğu Türkistan’da çocuklar hedef. Gazze’deki sistematik katliamlar, hastane ve okulların bombalanmasıyla soykırım boyutuna ulaştı. Doğu Türkistan’da çocuklar kültürel ve fiziki baskıya maruz. Savaşların en ağır bedelini çocuklar ödüyor; yaşam hakları ellerinden alınıyor.
Açıklamada öne çıkan bölümler şöyle:
* Türkiye’de çocuklar da güvende değil. Mattia Ahmet Minguzzi akranları tarafından öldürüldü, mezarı tahrip edildi. Narin Güran’ın katilleri hâlâ belirsiz.
* Yenidoğan Çetesi Davası, bebeklerin meta gibi satıldığını gözler önüne serdi. Çocuk cinayetleri ve istismarı, sistemdeki zafiyetleri haykırıyor.
* Çocuklara yönelik suçlarda cezasızlık, adalet duygusunu sarsıyor. Yasalar yetersiz, denetim zayıf. Kurumlar arası koordinasyon eksikliği, risk altındaki çocukları tespit edemiyor.
* Adli süreçler, çocukların ikinci kez travma yaşamasına yol açıyor. Geciken adalet, yeni mağduriyetler doğuruyor.
SORUMLULUK ÇAĞRISI
Denizli Barosu, 23 Nisan’ı kutlamak yerine sorumluluk çağrısı yaptı. Savaş, istismar, yoksulluk ve ayrımcılığa karşı çocukların sesi olacaklarını vurgulayan Baro Çocuk Hakları Komisyonu şu açıklamayı yaptı:
“Tüm bu karanlık tabloya rağmen, biz susmayacağız. Biz, Denizli Barosu Çocuk Hakları Komisyonu olarak;
Savaşlarda katledilen,
Cinsel istismara uğrayan,
İhmal edilen,
Eğitim hakkı elinden alınan,
Yoksulluk ve işçilik altında ezilen,
Sistematik ayrımcılığa maruz kalan,
Koruma altındayken bile zarar gören
her bir çocuğun sesi olmaya devam edeceğiz.
Çocuk hakları, yalnızca hukuki bir mesele değil; ahlaki, vicdani ve insani bir sorumluluktur. Bu sorumluluk sadece barolara, sivil toplum kuruluşlarına ya da devlet organlarına değil; her bireyin omuzlarındadır.
Bu 23 Nisan’da yalnızca bayramı değil, çocukların gerçeklerini de konuşuyoruz. Çocuklar bazen susabilir, ancak biz susmayız!”