Denizi olmayan Denizli’de 45 milyon yıllık istiridye fosili bulundu

Üniversite sınavına hazırlanan Ahmet Okur (21), babasının Sarayköy’deki tarlasında çalıştığı sırada yaklaşık 45 milyon yıllık istiridye fosili buldu. Fosili inceleyen Prof.Dr. Yeşim Büyükmeriç, fosilin milyonlarca yıl önce kıtaların yer değiştirmesiyle kaybolan Tetis Denizi’nde yaşayan devasa bir istiridyenin kabuğunun fosili olduğunu belirledi. Okur, Kültür Bakanlığı’nı arayıp fosilin detaylı incelenmesini talep edecek.
Ali Bilge / DENİZLİHABER / 19 Haziran 2021 Cumartesi, 10:54
Bir milyon yaşında ‘Denizli İnsanı’ fosili keşfi ile tüm dünyada heyecana neden olan Denizli coğrafyası, bu kez de 45 milyon yıllık bir fosil daha bulundu. Denizli’nin deniz olduğu, Tetis Okyanusu’nun bir parçası olduğu 45 milyon yıl öncesine ait keşif Sarayköy’de yapıldı.
Üniversite sınavına hazırlanan Ahmet Okur, babasının Sarayköy’deki tarlasında çalıştığı sırada taşlardan birinin diğerlerinden farklı olduğunu gördü. Taşı kontrol eden Okur, bulduğu taşın bir fosil olduğunu anladı ve çevresindekilerin itirazına rağmen evine getirdi.
Fosilin hakkında araştırma yapan Okur, fosilin fotoğraflarını çekerek bir bilim tartışma grubuna gönderdi. Bülent Ecevit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği bölümü öğretim üyesi, Jeoloji ve Paleontoloji Uzmanı Prof.Dr. Yeşim Büyükmeriç, taşları inceleyip Ahmet Okur’a cevap verdi.
PROF. DR. BÜYÜKMERİÇ: BİLİMSEL OLARAK DEĞERLİ
Prof.Dr. Yeşim Büyükmeriç, fosilin Tetis Denizi’ne ait bir istiridye fosili olduğunu ve yaklaşık 45 milyon yaşında olduğunu söyledi.
Fosilin bilimsel olarak değerli olduğunu dile getiren Prof. Dr. Büyükmeriç, yaklaşık 45 milyon yıl öncesine ait olduğunu belirterek, “30 yılım fosillerin arasında geçti. Benzerlerine arazi çalışmalarımız sırasında Yozgat ve Çankırı taraflarında rastlamıştım yıllar önce. Denizli’de bulunan fosil bir ağaç fosili değil, milyonlarca yıl öncesinin Tetis Denizi’ne ait bir istiridye fosili. Latince ismi; Ostrea Giganteum. Yaşı ise yaklaşık 40-45 milyon yıl (Eosen). Bulunduğu yerde daha bulabilirsiniz. Maddi olarak değil ama bilimsel olarak elbette değerli” dedi.
KÜLTÜR BAKANLIĞI’NDAN DETAYLI İNCELEME İSTEYECEK
Denizli Haber’e konuşan fosilin kaşifi Ahmet Okur, fosilin ilk batığında dikkatini çektiğini belirterek, “Elime aldığımda normal bir taş olmadığını, bir canlı fosili olduğunu anlamıştım. Bilimsel açıdan önemli olabilir diye eve getirdim. Yeşim Büyükmeriç hocamın da yardımlarıyla yaptığım araştırmada, fosilin, milyonlarca yıl önce Tetis Deniz’inde yaşayan devasa bir istiridyenin kabuğu olduğunu öğrendim. Fosilin ortasında yuvarlak bir boşluk var, canlısı orada yaşıyormuş ancak öldükten sonra fosili yumuşak olduğu için kopmuş geriye sadece kabuğu kalmış. Kültür Bakanlığı’nı arayıp detaylı incelenmesini talep edeceğim” dedi.
TETİS DENİZİ (TETHYS SEA) NEREDEDİR?
Tetis, eski jeolojik dönemlerde oluşmuş ve kaybolmuş uzun soluklu bir okyanus. Yapılan araştırmalara göre tektonik plakaların, yani kıtasal kabuk parçalarının göreceli hareketleri sonucu zaman içerisinde şekli sürekli değişmiş. Tetis Okyanusundan geriye günümüzde Akdeniz, kuzeydeki Paratetis kolundan ise Karadeniz, Aral Denizi ve Hazar Denizi kalmış.
Yorumlar
Merhaba, bu bir fosil değil, sarkıt-dikit gibi bir oluşum. Yeşim hoca bunu görmüş olamaz ve buna fosil demiş olamaz, telefonla görüşüldüyse Denizli’nin eski coğrafyasını anlatmış olabilir ama buna fosil demesi imkansız.