İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk: Tarımsal sulamaya yapılan zamlar insafsızlık!

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, bitme aşamasına gelen çiftçinin en önemli sorunlarından biri olan tarımsal sulama ve yapılan zamları gündeme taşıdı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ile Orman Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Öztürk, sulamada kullanılan enerji maliyetlerinin neden insafsızca artırıldığını sordu.
Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 11 Mart 2020 Çarşamba, 15:02
İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, çiftçinin en önemli maliyetleri arasında olan tarımsal sulamada yaşanan sorunları Meclis’e taşıdı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin ayrı ayrı yanıtlamaları istemiyle soru önergesi veren İYİ Partili Öztürk, hem çiftçinin yaşadığı tarımsal sulama sorunlarını gündeme getirdi, hem de çözüm için neler yapıldığını sordu.
Ocak 2018-Ocak 2020 döneminde tarımsal sulama abone grubunun kullandığı elektriğe toplamda kaç kez zam yapıldığını ve sulama elektriğine yapılan zam oranının ne kadar olduğunu soran Yasin Öztürk, çiftçinin tarımsal sulama abone grubuna sağlanan fiyat avantajının kaldırılmasının nedenini de merak ettiğini vurguladı.
Öztürk iki bakanın yanıtlamasını istediği soru önergelerinde şu görüşlere yer verdi:
“Tarımsal sulama abone grubuna, hanelerde kullanılan elektrik fiyat tarifesinden daha yüksek tarife uygulanmasının nedeni nedir? Tarımdaki diğer girdi maliyetleri de dikkate alınarak, tarımsal sürdürülebilirliğin sağlanabilmesi bakımından tarımsal sulama abone grubunun kullandığı elektrikte fiyat indirimi yapılması düşünülmekte midir? Ülkemizde tarımsal sulama amaçlı elektrik kullanan abone sayısı ne kadardır? Tarımsal sulama amaçlı elektrik kullanan borçlu abone sayısı ne kadardır? Tarımsal sulama elektrik borcu bulunan çiftçilerimize mevcut borçlarını ödeyebilmeleri adına, erteleme, yapılandırma gibi nefes aldırıcı önlemlerin hayata geçirilmesi düşünülmekte midir? Tarımdaki diğer girdi maliyetleri de dikkate alınarak, tarımsal sürdürülebilirliğin sağlanabilmesi bakımından tarımsal sulama abone grubunun kullandığı elektrikte fiyat indirimi yapılması düşünülmekte midir? 2020 yılı sulama ücret tarifeleri hangi kriterler dikkate alınarak belirlenmiştir?
Geçmiş uygulamalarda yıllık ücret ürün başına sulama yapıldığı miktara göre alınırken (örneğin şeker pancarı için 4 sulama, ayçiçeği için 2 sulama, mısır için 3 sulama, yonca için 4 sulama), şu an saatlik sulama bedeli sezon toplamının çiftçiden peşin olarak talep edilmesinin gerekçesi nedir? Şebeke dışı tabir edilen tarımsal sulama alanlarına da suluma suyu verilecek midir? Barajlardaki doluluk oranının düşük olması ya da tabii su kaynaklarından gelen su miktarının yetersiz olması durumunda, çiftçinin kullanması gerekenden daha az sulama yapması halinde, peşin alınan sulama bedeli faiziyle iade edilecek midir?”