“Köyler ranta açılacak”

Denizli Alternatif Yerel Politikalar Platformu, büyükşehir yasası ile köylerin yağmalanmasının önünün açıldığını ileri sürdü.
/ DENİZLİHABER / 20 Haziran 2013 Perşembe, 13:56
Denizli Alternatif Yerel Politikalar Platformu, büyükşehir olmanın yurttaşlara ne getirip ne götürdüğü konusunda ki bilgilendirme çalışmalarını devam ediyor. Denizli kamuoyunun büyükşehir yayasından nasıl etkileneceğini ve yaşanacak olumsuzlukları bilmeye hakkı olduğundan yola çıktıklarını belirten Platform Başkanı İrfan O. Hatipoğlu, 6360 sayılı büyükşehir yasasından köylerin ve köylülerin olumsuz etkileneceğini belirtti.
KÖYLER RANTA AÇILACAK
6360 sayılı büyükşehir değişiklik yasası binlerce köyün tüzel kişiliklerini ortadan kaldırıp, mahalle yaptığını belirten Hatipoğlu, “Yasayı çıkaranların köyleri çağdaş kent yaşamını getirmek gibi endişeleri yoktur. Cumhuriyetin ilk çıkardığı yasalardan olan Köy Kanunun, köylerin yağmalanmasında önemli bir engel oluşturuyordu. Köy kanunu köylerde yabancıları toprak satışını yasaklıyordu. Yapılan değişiklikle daha önce bunu kaldırdılar. Yine de köylerin daha fazla yağmalanmasında engel oluşturmayı sürdürüyordu. Köylerin ortadan kaldırılıp mahalle yapılması ile gözü dönmüş yerel politikacıların yağmalamasına açık hale getirilmiştir. Son on yılda Denizli kent merkezinin nasıl rantta dönüştürüldüğünü gördük, sıra köylerde” dedi.
YALNIZCA 5 YIL ERTELENDİ
Denizli Alternatif Yerel Politikalar Platformu Başkanı İrfan O. Hatipoğlu açıklamasında yerel politikacılara rant kapısı açılırken, köylülerinde yapılan değişikliklerden olumsuz etkileneceğini belirtti. Köylüler bu değişiklikle; ilan ve reklam vergisi, işgal harcı, muayene ve ruhsat harcı, yol harcamalarına katılma payı, yangın sigortası vergisi, telalık harcı, tatil günlerinde çalışma ruhsatı harcı, işyeri açma izni harcı, bina inşaat harcı ve imar ile ilgili harçlar, elektrik ve havagazı tüketim vergisi, çevre temizlik vergisi gibi bir çok vergi ve harçlarla karşılaşacağını söyleyen Hatipoğlu, “Bu düzenlemelerle köyler 5 yıl sonra karşılaşacak olmaları fazla bir şey değiştirmiyor” diye konuştu.
Yorumlar
su idaresinin özel idareye bağlanması ile zaten köylerde sıkıntı başlamıştı! eskiden 25-50 kuruş olan suyun litresi idaresinin değişmesiyle 1,5 lira olunca köylüler bunu bile ödemekte zorlanıyorlar. Gerektiğinde su harcamasının fazla olmasının en doğal yeri olan köylerde bu uygulama haksız olmuştur! Büyükşehire ‘mahalle’ uygulamasıyla bu sıkıntıların artması muhakkak gibi gözüküyor…