Rehavete kapılmayın!

Amerikan Merkez Bankası FED’in aylık 85 milyar dolar olan varlık alımlarına devam ettirme kararı Denizlili ihracatçıyı sevindirdi. FED’in kararını değerlendiren Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, ihracatçıya “rehavete kapılmayın” uyarısı yaptı.
/ DENİZLİHABER / 20 Eylül 2013 Cuma, 11:17
Türk Lirası’nın Dolar karşısında yaşadığı kayıp Denizli sanayicisini tedirginliğe neden olmuştu. Sanayicinin beklediği açıklama ise ABD Merkez Bankası ( FED)’ndan geldi. FED’in aylık 85 milyar Dolar olan varlık alımlarına devam etme kararı alması Denizlili sanayiciyi rahatlatırken, Müjdat Keçeci, “Rehavete kapılmayın” uyarısında bulundu.
Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, FED’in tahvil alımını azaltmamasının Türkiye ve Denizli açısından olumlu olduğunu belirtti. İlk bakışta gerileyen dövizin ihracatçıyı üzeceği gibi bir izlenim yaratılsa da Denizlili sanayicinin ve ihracatçının beklentisinin yüksek kurdan ziyade istikrarlı kur olduğunu belirten Keçeci, yukarı ya da aşağı aşırı oynaklıkların sanayicimizi olumsuz etkilediğine işaret etti.
“TEMKİNLİK OLMAK LAZIM”
Diğer taraftan olayın makro-ekonomik etkilerine de değinen Keçeci, “FED’in parasal genişleme programı kapsamında ekonomiye destek olmak için her ay 85 milyar dolarlık varlık alımı gerçekleştirirken, bunun ancak sınırlı bir miktarının reel ekonomiye yansıdığı bilinen bir gerçek. Ancak gelişmekte olan ülkeler arasında özellikle Türkiye gibi cari açığı yüksek olan ve artmaya devam eden ekonomilerde, tahvil alımının azaltılmaya başlamasının çok daha olumsuz etkileri görülebilirdi. Fed’in sağladığı likidite bolluğu Türkiye’nin yumuşak karnı olan cari açığını finanse edilebilirliğini sağlıyor” dedi.
Müjdat Keçeci, sanayiciye şu uyarılarda bulundu: Kurun 1,95 TL seviyelerine inmesi olumlu bir gelişme olsa da bunun uzun vadede geçerli olacağını düşünüp rehavete kapılmak yanlış olacaktır. Dışa bağımlılığı fazla olan ekonomimizde iş adamlarımızın her zaman kur değişikliklerine hazırlıklı olması gerekir.
Özellikle Ekim ve Kasım aylarında piyasa hareketleri dikkatle izlenerek, şirketlerin 2014 planları bu gelişmelere göre yapılandırılmalıdır.
Bilançolarında yabancı para borçları ağır basan şirketlerin, 2013 girdi ve çıktılarını doğru tahlil etmesi, yerel, ulusal ve uluslararası gelişmelere göre risk analizleri yaparak 2014 yılı borçlanmalarını gerçekleştirmesi önemlidir.”