Keçeci e-fatura için ek süre istedi

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, e-fatura uygulamasına geçilmesi için tanınan sürenin 1 Eylül’de dolmasına rağmen, birçok şirketin sisteme entgre olamadığını açıkladı. Şirketlere 100 dolar ile 100 bin avro arasında maliyet getiren uygulamanın mağduriyet yaratacağını belirten Keçeci, ek süre verilmesi gerektiğini ifade etti.
/ DENİZLİHABER / 3 Eylül 2013 Salı, 13:28
Maliye Bakanlığı tarafından geçtiğimiz yıl duyurusu yapılan elektronik fatura (e – fatura) sistemine kayıt süresi 1 Eylül itibariyle doldu. Artık e – fatura dönemi başladı. 10 Binden fazla şirkete elektronik fatura ve elektronik defter kullanma zorunluluğu getirilen sisteme en geç 1 Eylül 2013 tarihine kadar kayıt yapılması gerekiyordu. Ancak Denizli Sanayi Odası’na yapılan müracaatlar, mükelleflerin bu kayıt için süreyi iyi kullanamadığını gösteriyor.
Kaydını yaptırmayan ve e – fatura sistemine entegre olmayan şirketler, Vergi Usul Kanunu’na göre ceza ödeyecekler. Mevzuata göre, zorunlu olmasına rağmen e – fatura düzenlemeyen mükellefler ile zorunlu olmasına rağmen e-fatura almayan mükellefler için, yıllık 94.000 lirayı geçmemek üzere, faturada yazılması gereken tutarın % 10’u kadar (en az 190 TL) özel usulsüzlük cezası kesilecek.
Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, “E – fatura uygulaması şirketlerimize özünde önemli maliyetler getirmekle beraber, sistemi uygulayacak bilgi işlem şirketleri de henüz piyasaya cevap vermekte zorlanıyorlar. E-fatura sistemine geçmek isteyen şirketler, ister şirket portalını kullansınlar isterlerse dışarıdan hizmet alsınlar, 100 Dolar ile 100 Bin Euro arasında değişen farklı maliyetlere katlanmak zorunda kalıyor. Gördüğümüz kadarıyla son çıkan yasalarda olduğu gibi binlerce mükellef gerçekten yasaların getirdiği sorumluluklarının farkında değiller. Gerek Maliye Bakanlığı’nın gerekse sivil toplum örgütlerinin müteaddit uyarılarına rağmen özellikle KOBİ niteliğindeki işletmelerde bu yasal gerekliliklerin yerine getirilmediğini tespit etmiş bulunuyoruz. Hem sisteme giriş maliyetlerinin hem de cezaların şirketleri mağdur edeceğini düşünüyoruz” diyerek, şirketlerin mağdur olmalarının engellenmesi adına müracaat için ek süre verilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Son zamanlarda Maliye Bakanlığı’na e – fatura ve e – defter uygulamasının ertelenmesi ile ilgili gerek şirketler gerekse sivil toplum kuruluşları tarafından taleplerin gönderildiği biliniyor. Bu talepler sonrasında şu anda Maliye Bakanlığı’nın uygulamada geri adım atıp atmayacağı bekleniyor.