REKLAMI GEÇ

DENTAŞ Kağıt’ın hedefi Avrupa liderliği

DENTAŞ Kağıt’ın hedefi Avrupa liderliği

DENTAŞ Kağıt Sanayi A.Ş.’nin Genel Müdürü Ahmet Ferruh Ergüney, birkaç sene içerisinde Avrupa lideri olmayı hedeflediklerini, nihai hedeflerinin ise dünyada, kağıt konusundaki en büyük firma olmak olduğunu söyledi.

/ DENİZLİHABER / 5 Aralık 2009 Cumartesi, 19:51

Çevre dostu selülozik bazlı ürünler ile sağlıklı ve hijyenik ambalaj üretimi yapan Dentaş Kağıt Sanayi A.Ş.’nin Genel Müdürü Ahmet Ferruh Ergüney, önce Avrupa lideri, ardından dünyada kağıt sektörünün en büyüğü olacak.

KAĞIT EN ÇEVRECİ ÜRÜN
Ergüney, dünyada çöp dağlarının büyük kısmını ambalajların oluşturduğunu belirterek; plastik, cam, kağıt, alüminyum, demir gibi maddelerden yapılan ambalajların bir kısmının çevreye önemli ölçüde zarar verdiğini söyledi. Ergüney, “Çevreye verilen zararı en aza indirebilmek için ambalaj yapımında olabildiğince geri dönüşümlü malzemeler kullanılmalı” dedi. Ergüney, petrolün bir türevi olan plastiğin maliyetinin düşük olmasına rağmen, plastiğin doğada yok olma süresinin 1000 yıl olduğunu dile getirdi. Ürettikleri ürün kadar, üretim faaliyetleri esnasında da çevre bilincini ön planda tuttuklarını belirten Ergüney, çevreye tamamen zararsız olan doğalgaz kullandıklarını ve doğaya buhar ve temiz su dışında hiçbir atık bırakmadıklarını anlattı. Kağıt dışındaki ambalaj malzemelerinin geri kazanma oranının, en gelişmiş ülkelerde bile yüzde 50’yi zor geçebildiğini belirten Ergüney, kalan yüzde 50’lik bölümün çevre kirliliğine yol açtığını hatırlattı. Hastanelerde kullanılan ve daha önce metal ya da plastikten üretilen böbrek kapları denilen ürünleri de kağıttan imal ettiklerini bildiren Ergüney, metalin hijyen sıkıntısı yarattığını, plastiğin de çevre kirliliğinde önemli etkisi bulunduğunu, dünyanın çeşitli sektörlerinde kağıt kullanımına dönüldüğünü anlattı.

ÜRETİMDE GERİ DÖNÜŞÜMLÜ KAĞIT ATIKLAR KULLANILIYOR
Üretimde geri dönüşümlü kağıt atıklar kullanıldığı için çevreci bir ürün olan ‘viyol’ün, taşıma sırasında aldığı darbelere yumuşak cevap verdiğini ve koruma özelliğinin yüksek olduğunu ifade eden Ergüney, kokuyu ve nemi absorbe edebilen selülozik bazlı ambalaj malzemesi ‘viyol’ün tekrar işlenip kullanılabildiğini, bunun da kağıdı avantajlı kıldığını kaydetti. Kağıdın, sadece doğada çözünmesinin çok hızlı olmadığını, aynı zamanda doğada çözünürken, hiçbir şekilde kirletici özelliği olmadığını belirten Ergüney, “Kağıt, öncelikle en çevreci ambalaj. Kağıt, toprağı kirletmediği gibi tam tersine toprağı besler” dedi. Kağıt ambalajın çevreci olmasının yanı sıra içindeki ürünün hava almasını da sağladığını bildiren Ergüney, ambalaj kağıdı üretiminde doğadan ağaç kesilmediğini, atık ve hurda tabir edilen kağıtların yeniden işlenerek kullanılır hale getirildiğini anlattı.

‘ELBİSE DİKER GİBİ AMBALAJ TASARLIYORUZ’
2000’li yıllara kadar sektörün tamamına yakınının, sadece yumurta ambalajıyla ilgili olduğunu, daha sonra çeşitliliğin arttığını dile getiren Ergüney, ”Birçok tarımsal üründe değişik sebze veya meyvelerde, domates hatta fasulye gibi birçok sebze ve meyvenin toptan ve perakende pazarlanmasında, iç ambalaj malzemesi olarak kağıt kullanılmaya başlandı. Bunun yanında birçok farklı ürünün korunması ve taşınmasında, hızlı yemek sektöründe kağıt ambalaj kullanılıyor. Yumurta ambalajı dışında, bugün 40 kadar ürün gamımız var. Artık biz bu işi terziliğe benzetiyoruz. Bize ürün geliyor. Ne amaçla ambalajlama istendiği, ürünün hassas ve korunmasının birinci planda olup olmadığı bize bildiriliyor. Mesela elektronik ürünler için bu çok önemli. Sonra biz elbiseyi diker gibi ambalajı tasarlayıp üretiyoruz. Bunun sınırı yok, yani dünyada ne kadar ürün varsa, hepsini ambalajlayabiliriz” dedi.

SU GEÇİRMEYEN ÇİÇEK SAKSISI ÜRETECEKLER
Ergüney, “Kısa vadede hızla gelişecek alanlar cam ve seramik sektörü. Cam ve seramik sektöründe bu tür ürünlerin kullanılması, gıda sektörü, yumurta dışındaki hazır gıda sektörünün ihtiyaç duyacağı ürünlerin geliştirilmesi şeklinde olacak. Mesela bugün itibariyle dünyada çok nadir üretimi olan ve yeni yeni gelişen bir alan olan bitki viyollerinde, aynı zamanda bitkiyi beslemesi için birtakım organik katkı maddeleri kullanılıyor. Bizim de bu konuda TÜBİTAK ile başlattığımız bir çiçek saksısı projesi var. Yumurta ambalajında, yüzde 70’le pazar lideri olan firmamız, su geçirmeyen çiçek saksısı üretecek” dedi.

NİHAİ HEDEF DÜNYANIN EN BÜYÜĞÜ OLMAK
Ergüney, “Birkaç sene içinde Avrupa liderliğini hedefliyoruz. Hatta nihai hedefimiz dünyada bu konudaki en büyük firma olmak. Araştırma geliştirmeyle ilgili oluşturulmuş ayrı ayrı ekiplerimiz var. Şu an itibarıyla Türkiye’nin en gelişmiş selüloz laboratuvarına sahibiz. Ar-Ge’ye de çok önemli yatırım yapıyoruz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı